Maarten Visser wint Ars Electronica-OHMI award


Op 5 september 2014 ontving de Amsterdamse instrumentenbouwer Maarten Visser de OHMI award. Deze prijs wordt uitgereikt voor de bouw van een dwarsfluit die met een hand bespeeld kan worden op het hoogste niveau. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens het Ars Electronica festival in het Oostenrijkse Linz.

Sinds Maarten Visser in 1986 zijn bedrijf De Fluitstudio  begon, specialiseerde hij zich in muziekinstrumenten, aangepast voor spelers met fysieke beperkingen. Daarna ontwikkelde hij ergonomische fluitkoppen, zoals de zwanenhalsfluit en de verticale fluit. Deze maken het voor fluitisten met nek-en schouderklachten mogelijk om toch fluit te blijven spelen. In de loop der jaren heeft Maarten meer dan 100 aangepaste instrumenten gebouwd. En nu worden er met regelmaat eenhands-dwarsfluiten  en eenhands-saxofoons  geproduceerd in de werkplaats op de NDSM-werf  in Amsterdam. Deze worden bespeeld in de Verenigde Staten, Hongarije, Australie en het Verenigd Koningkrijk

Edit van der Burg-Mayer is een Hongaarse fluitiste die door zinloos geweld halfzijdig verlamd raakte. Dankzij de dwarsfluit die Maarten Visser voor haar bouwde kan zij weer spelen. Edit treedt regelmatig op en heeft twee CD’s uitgebracht. Het is voor dit instrument dat Maarten Visser de Ohmi prijs heeft gekregen.

Ohmi  is een Engelse organisatie, gewijd aan het oplossen van de problemen die mensen met fysieke beperkingen ondervinden bij het musiceren. Ohmi doet dit zowel door technische oplossingen te promoten als het vragen van aandacht voor de problematiek.

Het Ars Electronica Festival  is een van de belangrijkste evenementen ter wereld voor electronische kunst en nieuwe media