hoe koop je een betere fluit 1


Je bent al een tijdje bezig met dwarsfluit spelen, je loopt aan tegen de beperkingen van je eerste studiefluit, en dan? Het wordt misschien tijd voor een beter instrument, maar welke, en wat zijn de opties? Om te beginnen is het belangrijk een idee te hebben van de richting waar je naar toe wilt qua klank. Dat is het belangrijkste.  Zoek je meer volume in de laagte? Een rondere klank in het derde oktaaf? Egaler aanspreken? Het is een goed idee om al in stadium met je fluitdocent te overleggen. Die is onafhankelijk, en heeft een goed idee in welke richting jij muzikaal gaat. Dan moet je na gaan denken over de opties. Dat is waar de folders van de fabrikanten vol van staan., en het is veel simpeler dan je denkt.

Materiaal: Het belangrijkste is materiaal. Alpaca, zilver of goud, in een veelheid van legeringen: ze hebben een invloed op de klank, maar duurder is niet vanzelf beter. Zilveren en gouden fluiten kunnen niet echt corroderen (wel vies worden en aanslaan), en gaan daarom veel langer mee dan verzilverde fluiten. Voor het overige telt alleen de klank.

Mechaniek: Sommige fluiten hebben een E-mechaniek echt nodig voor de hoge E, maar niet altijd. Als de hoge E het niet goed doet, en er zit geen E mechaniek op, dan kun je dat model met E-mechaniek bestellen. Een ring in het G-gat is een noodoplossing.  Ook staat in de tabellen van de fabrikanten de keus tussen offset en inline G. De inline G oogt iets eleganter, maar is zo on-ergonomisch, dat het bijna iedereen af te raden is. Belangrijker: de lage B. Ik zou zeggen: doen, want veel muziek bestaat uit vioolpartijen, en die lage B kom je vaak tegen. Het heeft helaas een iets nadelige invloed op de balans van je fluit. Laatse mechaniek-optie: gepunte klepdeksels. Ooit alleen op handgebouwde fluiten, en worden daarom als  “bewijs” voor kwaliteit ingezet. Dat slaat nergens op, het zegt echt niets.

Polsters, er staat vaak heel weinig over in de folders, maar ze zijn heel belangrijk. Het belangrijkste van een polster is de nauwkeurigheid waarmij hij geinstalleerd wordt en de presicie waarmee het klepsysteem wordt afgesteld.  Ook de beste kwaliteit polster kan gigantisch lekken, en je kunt dit niet zelf verhelpen. Neem de fluit, blaas zacht met een heel licht klepdruk. Komen de laagste tonen er niet rimpelloos uit? Dan lekt de fluit.

Blaasgat/ embouchure- gat dat is waar het om gaat. Helaas kun je aan een gat niet zien of de klank goed is. Blazen, dat is het enige.

Testen Als je fluit komt uitproberen, neem dan wat muziek mee die je goed kent. Speel toonladders, speel hard, zacht het hele bereik chromatisch. Het belangrijkste criterium is of je van de nieuwe fluit zin krijgt om te spelen. Of je een gevoel krijgt “ja! ik ga nu een uur dwarsfluit spelen want met deze fluit krijg ik daar zo’n zin in!” Hierbij dienen de mondhoeken omhoog te krullen. Anders is het geen goede fluit.


Een gedachte over “hoe koop je een betere fluit

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.