Onderhoud dwarsfluit


Montage
Waarom zo voorzichtig?
Moderne apparaten, van camera´s tot haardrogers, hebben hun kwetsbare delen aan de binnenkant, met een doos er omheen. Bij blaasinstrumenten zitten de kwetsbare delen aan de buitenkant.

Monteer de dwarsfluit voorzichtig, zonder kracht op het kwetsbare mechaniek te zetten.

Houd het middenstuk vast bij de manchet (het merkje). Houd de delen vertikaal en draai ze dan in elkaar. Forceer nooit.

Te strakke of juist losse tappen (waar de delen in elkaar schuiven) kunnen dure schade veroorzaken. Laat ze nakijken door een reparateur.

Reiniging
Reinig uw instrument altijd na het spelen. Een oude zakdoek of oude zijden sjaal is hiervoor het beste.

Steek een hoekje stof door het oog van de wisserstaaf. Daarna legt u de stof over de top van de staaf heen. De rest van de stof draait u om de staaf. Nu haalt u de stok met de doek door de fluit heen

De Buitenkant van de fluit kunt u schoonmaken met een zilverpoetsdoek. Ook een microvezeldoek is geschikt. Zillverpoetsmiddelen uit flesjes en potjes zijn schadelijk voor het mechaniek.

Pas bij het poetsen op om niet langs de polsters te poetsen. De polsters zijn de witte of gele kussentjes in de kleppen. Deze zijn bedekt met een zeer dun vlies, dat uiteraard niet beschadigd mag raken.

Voorzorg
Veel spelers doen na het drogen een zg. Padsaver in hun fluit. Dit is een soort lange borstel van viscose, doe het vocht bij de polsters weghoudt.

Een andere voorzorgsmaatregel om uw instrument mooi te houden, is de fluit in de koffer te bewaren. Een standaard is leuk, maar in de koffer blijft hij mooier-en het is veiliger.

Plakkende polsters
Plakkende polsters kunnen heel hinderlijk zijn. Je hoort dan kleine tikjes wanneer de kleppen openen. Het probleem zit deels in het schoonhouden van de fluit, deels in de polster zelf. Het vlies om de polsters is een natuurlijk materiaal en dit is soms wat vettig.

Preventief kunt u voor het spelen de mond spoelen met water.
Zonodig de polster als volgt behandelen: knip een strookje tissue-papier van 2 cm breed. Plaats dit onder de polster, druk de klep  dicht en droog de polster met een stukje keukenpapier. Trek geen papier onder de polster door. Doe dit niet te vaak, de polster zlijt er enorm snel van. Mocht dit niet helpen, laat dan een reparateur ernaar kijken.

Onderhoud om zelf te doen
Verwijder stof tussen de kleppen met een lange zachte kwast.

Tip de einden van de assen aan met een klein drupje olie op een naald. Verwijder het teveel met een tissue.

 

Controleer de kopkurk: steek het einde van de wisserstaaf in de fluitkop. Wanneer de staaf tegen de kurk aankomt, moet de groef in de staaf te zien zijn exact in het midden van het blaasgat. Bij aandraaien van de kroon (de knop bovenop de fluitkop) gaat de kurk naar boven. Zit de kurk te hoog, dan de kroon een stuk losdraaien, naar binnen duwen (de kurk gaat nu omlaag en weer een stukje aandraaien). De kurk mag niet te los zitten: als hij lekt wordt de fluit slecht bespeelbaar. Trek de kurk er NOOIT uit aan de bovenkant van de kop.

Controleer slotjes en scharniertjes van de koffer. Stofzuig de binnenkant van de koffer.

Laat eens in het jaar een servicebeurt uitvoeren door een reparateur.

Houten dwarsfluiten
Houten dwarsfluit zijn prachtig, maar zij vereisen ook bijzondere aandacht.

Houdt ze verre van de CV, droogte en hitte. Snelle veranderingen in temperatuur en droogtegraad kunnen barsten veroorzaken.
Olie het hout elk half jaar met pinda-olie of zoete amandelolie.
Laat een barst in het hout snel repareren, dan blijft de schade beperkt.

Stukgepoetste polsters

 

 

 

 

 

 

Hierboven een foto van de polsters in de G-klep . Het witte is de vulling van de polster. deze polsters zijn stukgepoetst en moeten vervangen worden.

Doe dit nooit
Uit de gruwelkelder van een ervaren reparateur tenslotte de volgende waarschuwingen:
* Leg de fluit NOOIT op een stoel, bed, piano of muziekstandaard. Of doe het wel, ik ben gek op uitdeuken.
* Zwaai niet met uw fluit.
* Ga niet zelf solderen.
* Ga niet aan de instelschroefjes draaien. Zelfs de meeste professionele fluitisten kunnen dit niet zelf.
* De Amsterdamse trams hebben plekken waar je geen koffers mag neerzetten. Ik heb gekraakte fluiten gezien, met koffer en al.
* Gebruik geen zilverpoets uit een potje of flesje. Een zilverpoetsdoek of microvezeldoek doet het prima. En ga voorzichtig om de polsters heen.