Help! Mijn kind wil dwarsfluit spelen


door Karina Erhard

Menig ouder voelt zich in eerste instantie een beetje radeloos wanneer hun kind met zo een wens komt aanzetten. Een hoop vragen dringen zich dan op. Zo moet bijvoorbeeld allereerst achterhaald zien te worden of het gaat om een serieuze wens of een bevlieging. Als blijkt dat het kind herhaaldelijk op het thema terugkomt en zich niet door de uitleg af laat schrikken dat dan ook elke dag gestudeerd moet worden, wordt het tijd om over de aanschaf van een instrument en lessen na te denken.

Aangezien u al de web-site van De Fluitstudio hebt gevonden, bent u kennelijk bij deze stap beland. Want over de verschillende instrumentenzaken, merken en types van dwarsfluiten, prijzen etc. biedt het internet veel informatie. Te veel misschien, want hoe moet een leek tussen al dat aanbod een keuze maken? En vooral: Zo een dwarsfluit is toch best prijzig. Is het dan niet mogelijk om eerst een tijdje een instrument te huren, zodat er uitgeprobeerd kan worden of het kind voldoende aanleg en motivatie heeft?

Vaak is de muziekdocent/e graag bereid om bij de keuze van het juiste instrument te adviseren. Misschien neemt hij/zij zelfs de moeite om mee naar de winkel te gaan en een fluit uit te zoeken.

Afhankelijk van leeftijd en lichaamsgrootte van uw kind is wellicht een instrument met een gebogen kopstuk, een kromme kop, aan te raden. Daardoor kan de fluit wat dichter bij het lichaam worden gehouden en valt minder zwaar te tillen.

Voor de nog kleineren bestaat er de Jupiter-kinderfluit, een kleine dwarsfluit speciaal voor kinderen, maar toch al een volwaardig instrument . Deze wordt inderdaad meestal gehuurd, simpelweg omdat uw kind er binnen 1 à 3 jaar uit zal groeien. De belangrijkste merken beginners- of studiefluiten zijn: Yamaha, Pearl en Trevor James. Over het algemeen wordt Yamaha als het meest robuust en degelijk beschouwd, maar qua klank zijn de andere merken soms aantrekkelijker. Dus dat blijft een afweging.

Wie al zeker is van zijn zaak, wil misschien ook voor een net iets duurder, en daarmee ook beter, specialer instrument kiezen. Zelf ben ik ooit op een Yamaha begonnen, en nu, ruim 20 jaar later, is hij na een totaalrevisie nog steeds in hele goede staat. Over de juiste omgang met en zorg voor het instrument geven wij bij De Fluitstudio  natuurlijk ook uitleg!

Fluitlessen worden door bijna alle muziekscholen aangeboden, vaak ook door muziekverenigingen, door privé-muziekscholen en door privé-docenten. Elke gediplomeerde docent is goed genoeg. Sommigen beter dan anderen. Sommigen meer betrokken en gepassioneerd dan anderen. Uiteindelijk zult u als ouder na een tijdje best wel aanvoelen, of het tussen uw kind en de muziekdocent “klikt” en of de sfeer bevalt.

Dit zijn niet te onderschatten aspecten die ook op de motivatie van uw kind van grote invloed kunnen zijn. Met een aantal docenten onderhouden wij goede contacten en geven u graag een telefoonnummer. En voor de rest blijft het natuurlijk oefenen, geduld, oefenen, plezier, oefenen, doorzettingsvermogen, oefenen…

Karina Erhard